MUZIEK

SCHOOL

KUNSTINN

5 TIPS VOOR BASGITARISTEN

1. Vind je eigen manier van spelen

Veel basgitaristen vinden het een zonde om te spelen met een plectrum. Aan de andere kant zijn er heel veel bekende bassisten die een plectrum hebben gebruikt of gebruiken. Het ligt er ook aan in welk genre je speelt. Een harde klank is meer geschikt voor genres zoals rock en metal. Een zachte, ronde klank is meer geschikt voor jazz en popmuziek.


2. Werk aan je techniek

Of je nu pop, jazz of hiphop speelt, het is goed om aan je techniek te blijven werken. Een goede manier om aan je techniek te werken is om heel technische stukken te spelen. Denk hierbij aan klassieke stukken, maar ook progressieve metal is een flinke uitdaging. Als je een goede techniek hebt dan zal je merken dat je in je eigen genre ook beter kunt spelen.


3. Experimenteer

Als je beter wilt leren bassen is het goed om te experimenteren. Kijk eens of je met veel verschillende muzikanten samen kunt spelen. Ook als het bijvoorbeeld niet jouw genre is kun je toch kijken of je er iets van kunt leren. Experimenteer met het instrument zelf. Onderzoek welke klanken je kunt maken en ontdek welke klank het beste bij jou past.


4. Improviseer

Net als werken aan je techniek is improviseren ook erg belangrijk. Pak je instrument en probeer eens iets te spelen, iets dat je nog nooit eerder hebt gespeeld. Misschien leen je een paar loopjes van iets dat je ooit hebt gehoord, of vaar je geheel je eigen koers. Het is voor iedereen goed om te improviseren, vooral om nieuwe connecties te leggen in je hersenen.


5. Onderzoek wat werkt voor jou

Normaal gesproken gebruik je twee vingers om te bassen, je middelvinger en je wijsvinger. Probeer nu ook eens om je andere vingers te gebruiken. Misschien werkt het voor jou om je ringvinger en pink ook te gebruiken. Bijvoorbeeld om de hoogste snaar mee te spelen.

START JOUW MUZIKALE AVONTUUR


Laten we samen gaan ontdekken waar jouw muzikale passie ligt. Wij gaan je inspireren en je helpen met het ontwikkelen van jouw talent. Volg een van onze muzieklessen in Ypenburg en Leidschenveen en start jouw muzikale avontuur. Volg nu een gratis proefles!