5 WEETJES OVER DE GITAAR

1. De gitaar is een populair instrument

Er zijn miljoenen mensen op de wereld die gitaar spelen. De gitaar is het populairste instrument na de piano. Het is dus populairder dan drums, saxofoon en blokfluit. Dat komt omdat je met de gitaar verschillende muzikale kanten op kunt, je kunt bijvoorbeeld populaire muziek spelen maar ook rock, blues en country.

 

2. Uitvinding van de Grieken

Het woord gitaar is een verbastering van het Perzische woord ‘taar’, dat snaar betekent. Volgens onderzoekers is het instrument zelf ontstaan bij de oude Grieken. De voorloper van de gitaar die de Grieken hadden ontwikkeld was de ‘Kithara’, De ‘Kithara’ was een snaarinstrument dat in de Griekse oudheid werd bespeeld door professionele muzikanten. Uiteindelijk is dit instrument terechtgekomen in Spanje waar de Spanjaarden de moderne versie van de gitaar hebben ontwikkeld.  

 

3. De eerste elektrische gitaar

De uitvinder van de elektrische gitaar was Leo Fender. Hij ontwikkelde de bekende Telecaster en Stratocaster modellen, maar hij kon zelf helemaal geen gitaar spelen. Meneer Fender had wel heel veel verstand van techniek waardoor zijn modellen nog steeds toonaangevend zijn in de elektrische gitaarwereld.

 

4. De duurste gitaar ter wereld

De duurste gitaar ter wereld is een gitaar van zes miljoen dollar. Dit is een Martin D-18 E gitaar uit 1959 en is verkocht tijdens een veiling in 2020. Deze gitaar was van de Kurt Cobain, de leadzanger van de wereldberoemde band Nirvana. Het is heel bijzonder dat deze gitaar intact is gebleven omdat Kurt zijn gitaren en apparatuur vaak tijdens optredens vernielde. 

 

5.1200 akkoorden

Als je op gitaarles zit dan weet je dat het mogelijk is om heel veel verschillende klanken te maken op je gitaar. Waarschijnlijk heb je tijdens de les ook wel een aantal verschillende akkoorden geleerd om te spelen. In totaal zijn er ruim 1200 akkoorden die je op de gitaar kunt spelen en dan is het ook nog mogelijk om je gitaar op alternatieve manieren te stemmen. Nog even door oefenen dus om ze allemaal te kunnen spelen!

START JOUW MUZIKALE AVONTUUR


Laten we samen gaan ontdekken waar jouw muzikale passie ligt. Wij gaan je inspireren en je helpen met het ontwikkelen van jouw talent. Volg een van onze muzieklessen in Ypenburg en Leidschenveen en start jouw muzikale avontuur. Volg nu een gratis proefles!