5 WEETJES OVER DE PIANO

1. De piano is het populairste instrument ter wereld.

Als jij piano speelt dan ben je zeker niet de enige, want er zijn wereldwijd miljoenen mensen die piano spelen. De piano staat dus op nummer een qua populariteit, daarna komen gitaar en drums.

 

2. De uitvinder van de piano

De piano is uitgevonden door Bartelomeo di Francesco. Deze Italiaan maakte eind zeventiende eeuw de eerste versie van een nieuw soort klavecimbel. Di Francesco wilde een instrument ontwikkelen waarmee hij zowel hard als zacht kon spelen en dat een warmere klank had.

 

3. Piano is een afkorting

Het woord piano is een afkorting van de woorden Piano en Forte, dat zacht en hard betekent. Letterlijk betekent piano dus zacht, soms vind je deze term ook terug in bladmuziek. Het is in dit geval dus de bedoeling om de toetsen zachtjes in te drukken. Forte betekent precies het tegenovergestelde.

 

4. De toetsen werden gemaakt van ivoor

De toetsen van de eerste piano’s werden gemaakt van ivoor, pas vanaf de twintigste eeuw kwam daar verandering in. In het midden van de vorige eeuw kwam er een verbod op de handel van ivoor dus moesten pianobouwers opzoek naar een alternatief. Tegenwoordig worden de toetsen gemaakt van hout met een laagje kunststof.

 

5. De onderdelen van een piano

Misschien heb je de klep van de piano wel eens opengedaan, dan heb je gezien dat een piano bestaat uit een heleboel verschillende onderdelen. Op het eerste gezicht lijkt het alsof een piano niet uit heel veel onderdelen bestaat, maar een gemiddelde piano bestaat uit tienduizend onderdelen. Dat komt omdat er een ingewikkeld mechanisme in de piano zit dat ervoor zorgt dat de hamers tegen de snaren aan slaan wanneer je op een toets drukt.

START JOUW MUZIKALE AVONTUUR


Laten we samen gaan ontdekken waar jouw muzikale passie ligt. Wij gaan je inspireren en je helpen met het ontwikkelen van jouw talent. Volg een van onze muzieklessen in Ypenburg en Leidschenveen en start jouw muzikale avontuur. Volg nu een gratis proefles!