MUZIEK

SCHOOL

KUNSTINN

7 TIPS VOOR

BEGINNENDE GITARISTEN

1. Neem de tijd

Gitaar spelen kun je niet in een dag leren. Het is belangrijk om de basisvaardigheden in je eigen tempo te leren. Concentreer je op een doel tegelijk. Focus je bijvoorbeeld in eerste instantie op de techniek en niet op de klank. Op die manier raak je niet gefrustreerd en de juiste techniek zal je later goed van pas komen.


2. Oefen iedere dag

Met een half uur tot een uur oefenen per dag maak je een goed begin. Als je meer tijd hebt, bijvoorbeeld in het weekend, kun je misschien meer dan een uur oefenen. Als dat niet lukt is dat ook geen probleem. Het is beter om iedere dag een kwartier te oefenen dan een keer in de week een uur.


3. Leer de theorie

Muziektheorie is heel belangrijk voor ieder muziekinstrument dat je wilt leren spelen. Als je kennis hebt van noten, melodie├źn en harmonie├źn zal je ook sneller gitaar leren spelen. Hoe muziek werkt voor de gitaar is ingewikkelder dan bijvoorbeeld de piano. Het is belangrijk om te weten welke snaren en frets je kunt gebruiken om bepaalde noten te spelen.


4. Jammen

Het is naast oefenen ook belangrijk om te jammen. Jammen is muziek maken door te improviseren en nieuwe dingen te proberen. Tijdens het jammen gaat het even niet om de techniek, maar puur om de klank die je produceert. Misschien ontdek je heel nieuwe patronen die je later kunt gebruiken in je eigen composities.


5. Verdeel een song in stukken

Soms zijn er bepaalde delen in songs die je lastig vindt. Je kunt bij iedere fout die je maakt helemaal opnieuw beginnen, maar je kunt ook focussen op het lastige stuk. Speel het stuk waar je moeite mee hebt in een laag tempo en dan steeds iets sneller. Je voorkomt dat je gefrustreerd raakt als je de song in stukken verdeelt.


6. Laat je inspireren

Luister naar verschillende muziek. Misschien gaat je voorkeur uit naar een bepaald genre, maar het is ook goed om je te laten inspireren door andere genres en stijlen. Scrol eens door een andere categorie in Spotify, of zet de radio eens op een andere frequentie. Ga eens naar een concert waar je anders niet heen zou gaan. Je zult merken dat je nieuwe dingen leert over het instrument omdat iedereen het op zijn eigen manier gebruikt.


7. Vergeet niet om te genieten

Misschien is dit wel de belangrijkste tip. Gitaar spelen is leuk en daar moet je van genieten. Het gaat misschien niet altijd hoe je het wilt, maar probeer het plezier niet te verliezen. Muziek maken is fantastisch dus geniet van wat je doet. Als je het plezier kunt vasthouden dan zal je merken dat alles makkelijker gaat.

START JOUW MUZIKALE AVONTUUR


Laten we samen gaan ontdekken waar jouw muzikale passie ligt. Wij gaan je inspireren en je helpen met het ontwikkelen van jouw talent. Volg een van onze muzieklessen in Ypenburg en Leidschenveen en start jouw muzikale avontuur. Volg nu een gratis proefles!